Skip to main content

Onderzoeker Bart is gestart!

19 januari 2024

Feest! In de afgelopen maanden hebben we gezocht naar een onderzoeker voor onze Millennial Challenge. Dankbaar en blij kunnen we inmiddels melden dat Bart de Zwaan per januari als onderzoeker gestart is! In de komende jaren gaat Bart promotieonderzoek verrichten naar de methodiek van de Millennial Challege. We zien er naar uit om samen met hem te gaan ontdekken hoe we de kerk voor jongvolwassenen opnieuw kunnen uitvinden!  Hieronder stelt hij zich even voor:

Hoi! Ik ben Bart de Zwaan, 34 jaar oud en getrouwd met Kim. We wonen en kerken samen met onze drie kinderen (6, 4 en bijna 3) in de binnenstad van het wonderschone Kampen. Ik houd van goede koffie en persoonlijke ontmoetingen met diepgang. Daarnaast lees ik veel en mag ik graag mijmeren en overdenken. 

Als twaalfjarige tiener maakte ik een bewuste, persoonlijke keus om Jezus te volgen. Gepassioneerd en vol geloofsovergave ben ik mijn tienerjaren doorgegaan en ook mijn adolescentie ingegaan. Rond mijn 18e werd ik geconfronteerd met de weerbarstigheid van het leven. Dat is voor mij de start geweest van een genuanceerder geloof: meer ruimte voor de moeilijke vragen die het leven aan je stelt, meer ruimte om God groter te laten zijn dan ik kan vangen binnen pasklare antwoorden.

Van jongs af aan ben ik al gegrepen door verhalen. Ze intrigeren me, voeren me mee, laten me iets beleven door de ogen van een ander. Verhalen bevragen je, laten je onthutst achter of bevestigen juist een latent weten wat ergens woelde, diep van binnen. Na mijn onderzoeksmaster literatuurstudie ben ik me meer gaan richten op levensverhalen; de narratieven die we (over) onszelf vertellen en hoe we die in verbinding brengen met het grote verhaal van Jezus en Zijn koninkrijk. In de afgelopen jaren ben ik zodoende als staflid (coach, discipel maker, etc.) verbonden geweest aan de Navigators. 

Met ingang van januari ben ik aan boord gekomen als wetenschappelijk onderzoeker bij de Millennial Challenge, het valorisatie project van het seminarium, om de methodiek verder te ontwikkelen en het gebeurende in kaart te brengen en inzichtelijk te maken. Dit alles in de vorm van een PhD traject. Mijn primaire focus voor de komende tijd is het opstarten van het onderzoek en me inlezen in de materie en methodiek. Ik zal nauw samenwerken met Marijn Vlasblom, die het zware voortrekkerswerk al verricht heeft in de opstart van het project. Ik zie uit naar wat onze samenwerking aan goeds zal brengen!

We zien bijzonder uit naar de samenwerking met Bart in de komende jaren, en ongetwijfeld ga je 'm tegenkomen op onze socials en podcasts!